Cosmin Carstea Intermodal-Logistics Interview

Cosmin Carstea Intermodal-Logistics Interview

Date: 03/10/2023

Conectivitate între piețe și companii, legături de transport eficiente, infrastructură logistică modernă, servicii digitale, deschiderea de rute comerciale alternative… toate acestea sunt atribute ale comerțului inteligent, un concept promovat în România de către DP World. Invitat în  calitte de speaker la  #EECONNECTED 2023 – conferință dedicată soluțiilor de transport intermodal și multimodal de marfă, Cosmin Cârstea, CEO DP World în România a vorbit despre acest concept, planurile investiționale ale companiei în România și oportunitățile de atragere a noi fluxuri de marfă prin Portul Constanța, dezvoltarea transportului intermodal și digitalizarea în logistică.

Ce înseamnă Smart Trade?

Când vine vorba de Smart Trade, pentru noi, cei care facilităm mișcarea mărfurilor prin soluțiile oferite, importantă este percepția clienților. Unul dintre indicatorii care ne preocupă la nivel de industrie este indexul performanței logistice – LPI, un studiu anual derulat de Banca Mondială ce ia în calcul șase indicatori – de la modul în care se mișcă vama, relația cu autoritățile, infrastructura de transport, calitatea serviciilor de logistică, rapiditatea cu care se derulează transporturile de marfă, etc. România a progresat mult din perspectiva infrastructurii în ultimii 20 de ani, iar în Portul Constanța, atât statul, cât și companiile private au investit mult.Cert este însă că, dacă ne uităm la acest barometru, vom vedea că din cei 6 indicatori de performanță, suntem deficitari la capitolul vamă și infrastructură de transport. Dacă acești 2 indicatori s-ar îmbunătăți la nivelul celorlalți 4, România ar fi în primele 20 de țări ca nivel al performanței logistice. În prezent, din 120 de țări, România se află pe locul 56, suntem în fața Ucrainei, Georgiei, dar suntem în urma țărilor din jurul nostru.Anul acesta deficitul comercial al României s-a redus comparativ cu anul trecut. Exporturile au crescut, iar importurile au scăzut puțin. Considerăm că Portul Constanța beneficiază acum de un context care aduce fluxuri de mărfuri mai mari și dorim să menținem competitivitatea, de aceea investim nu doar în port, ci în soluții pentru România, în soluții de rețea – Cosmin Cârstea, CEO DP World în România 

Planurile DP World în Portul Constanța

Încă din 2004, de la intrarea pe piața din România, DP World a investit constant în Portul Constanța. Până acum 2 ani am investit aproximativ 100 de milioane de euro în Portul Constanța, dintre care în jur de 65 de milioane euro în infrastructura portuară, restul fiind destinați pentru echipamente și sisteme software.În prezent, avem un plan investițional care se ridică la aproximativ 100 milioane euro. Prima parte a acestui program se va finaliza cu extinderea platformei din MOL II Sud cu încă 16 hectare unde putem opera o multitudine de fluxuri de mărfuri.Evident, vom opera containere, în primul rând, pentru că există volume. În al doilea rând vizăm mărfurile project cargo (n.red agabaritice). Sunt multe fluxuri de mărfuri agabaritice care pot veni prin Portul Constanța ca alternativă la portul Burgas, din Bulgaria, la porturile din Turcia sau Grecia. Până acum în Portul Constanța nu exista suficientă capacitate de depozitare și de aceea am venit cu această platformă, unică în port pentru că are o capacitate de stivuire de 22 tone/mp.Fluxurile RO-RO sunt, de asemenea, mărfuri, pe care ne-am dori să le atragem pe această platformă. Turcia este un furnizor foarte important pentru Europa, dar cele mai multe fluxuri de marfă vin pe cale rutieră, dar prezintă un mare minus pentru producătorii europeni, respectiv lipsa de predictibilitate.Pregătim un produs împreună cu mai mulți parteneri, un serviciu RO-RO din Turcia, pe care planificăm să-l deschidem către finalul acestui an, cu un timp de tranzit de 8 ore și care constituie o alternativă mai rapidă și mai verde la transportul rutier.

Terminalul de la Aiud – soluție alternativă pentru fluxurile de marfă din centrul țării

Avem în plan să investim în terminale multimodale în regiunile geografice ale României. Anul acesta vom finaliza investiția într-un terminal multimodal lângă Aiud, în județul Alba. Regiunea centrală a țării este o zonă care nu beneficiază de legături predictibile cu Portul Constanța. Investiția estimăm că se va ridica la 21 milioane de dolari, din această sumă până în prezent fiind deja investiți aproximativ 13 milioane de dolari.Ne propunem ca Aiud să fie un punct de consolidare a mărfurilor ca alternativă la fluxurile care pleacă individual pe cale rutieră sau pe cale feroviară, pe loturi. Este o regiune care a crescut foarte mult din perspectiva investițiilor, unde activează multe industrii și care contribuie semnificativ la produsul intern brut al României. Odată cu acest terminal venim cu o alternativă de conectare a fluxurilor nu doar cu Portul Constanța, ci va fi legat cu toate porturile unde vor dori clienții să-și trimită mărfurile. Vrem să investim într-un terminal de origine și de destinație, nu într-un terminal de tranzit.

Impactul digitalizării asupra comerțului

Din estimările noastre, implementarea Port Community System ar reduce timpul de tranzit al mărfurilor prin Portul Constanța și ar putea crește capacitatea portului cu 15%.Pentru că am amintit de RO-RO, lucrăm pentru a integra sistemul nostru Cargoes cu sistemele administrației portuare, vămii, liniei maritime, astfel încât să primim electronic manifestele, informația rezultată în urma scanării care va avea loc direct în terminal să fie transmisă către biroul vamal, iar analiza de risc să se facă în timp real.Doar integrând sistemele autorităților cu sisteme noastre putem eficientiza fluxurile de mărfuri, reduce timpii de aștepare ai camioanelor, barjelor, navelor.

Source: www.intermodal-logistics.ro