22
april
2022
|
17:19
Europe/Amsterdam

OFFICIËLE INHULDIGING NIEUW, ENERGIEZUINIG HOOFDKANTOOR DP WORLD ANTWERP

Samenvatting

Het gloednieuwe hoofdkantoor van DP World aan het Deurganckdok werd officieel ingehuldigd. Een knap staaltje architectuur dat moderne en comfortabele faciliteiten biedt voor havenarbeiders en bedienden en uiterst energie-efficiënt is. Aansluitend kregen de aanwezigen een demonstratie van een wereldprimeur: de zelf ontworpen, uiterst veilige straddle carrier-infrastructuur op de Antwerp Gateway-containerterminal. “Hier gaat de wereld naar komen kijken.”

20220422-_MG_1754

In het bijzijn van burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver, havenschepen Annick De Ridder, CEO Port of Antwerp Jacques Vandermeiren, gedelegeerd bestuurder CEPA Paul Valkeniers, CFO & Head of BD DP World Europe & Russia John Woollacott en CEO van DP World Antwerp Dirk Van den Bosch werd vrijdag 22 april het hoofdkantoor van DP World in Antwerpen aan het Deurganckdok officieel ingehuldigd. Het gloednieuwe, energiezuinige gebouw is het kloppende hart van de Antwerp Gateway-containerterminal. Het werd in een recordtijd van 2 jaar opgetrokken op wat vroeger een dode hoek was op kaai 1700.

Comfort voor havenmedewerkers

De bouwwerken startten in 2019, en in juni 2021 werden de onderste twee verdiepingen in gebruik genomen door de havenarbeiders en de operationele diensten. In september volgden het administratief personeel en het management.

In het hypermoderne gebouw hebben de havenarbeiders een grotere refter en comfortabele kleedkamers met moderne sanitaire voorzieningen. Ook de bedienden zitten ruimer, in open maar toch opgedeelde kantoren met ergonomische zit-stabureaus.

Thomas Cols van Areal Architecten: 
“Het gebouw is een werkende infrastructuur op een unieke plaats te midden van hoogspanningslijnen, spoorbundels, wegen en een tunnel. Het kanaliseert de constante flux van bedienden en havenarbeiders die continu vertrekken en aankomen, overdag en ’s nachts. De vorm is geïnspireerd op gestapelde containers en vormt zo een krachtig baken te midden van containers, trafieken en kranen.”

 

Salesverantwoordelijke Lieve Dils van interieurleverancier BULO:
“We voelen dat DP World heel fier is op zijn nieuwe gebouw. Er werd bewust geïnvesteerd in goede bouwmaterialen. Het interieur en het gebouw versterken elkaar. Een kantoor is geen plaats meer waar je je uurtjes komt kloppen, maar wel een plaats waar je gráág werkt en waar beleving centraal staat.”

 

De ecologische voetafdruk van het gebouw is minimaal dankzij:

  • Een volledig glazen gevel bestaande uit hoogrendementsglas met warmtereflecterende coating, die doorgedreven koeling overbodig maakt.
  • Betonkernactivering in combinatie met een warmtepomp. Hierbij wordt de dichte massa van het beton ingezet om de ruimtes te verwarmen/verkoelen door warm of koelwater langs de kern van de betonnen vloeren en plafonds te laten stromen.
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak.
  • Een gedeeltelijk groendak, dat het regenwater buffert.

Scheiding tussen mens en machine

De aanwezigen kregen vrijdag ook een demonstratie van de straddle carrier-infrastructuur die aan het gebouw verbonden is, een unieke, zelf ontworpen installatie die zijn gelijke niet kent in de wereld. “We begonnen meer dan drie jaar geleden aan het ontwerp, na een ongeval waarbij een chauffeur bijna anderhalf jaar werkonbekwaam raakte”, vertelt HSSE Director Suzanne Kwanten. Tot dan stapten chauffeurs in via een ladder aan de machine zelf, waardoor je bij een misstap tot vijftien meter diep kon vallen.”

Voortaan kunnen de chauffeurs een platform bereiken via een vaste trap, waarna ze moeiteloos en veilig hun cabine kunnen binnenstappen. “Onze projectafdeling ontwikkelde zelf een geheel nieuwe installatie. De ontwerpen doorliepen heel wat testen en revisies in samenwerking met CEPA, de beroepsvereniging van de havenarbeiders.” Toen de plannen voor de herinrichting van de terminal en het nieuwe hoofdgebouw vorm kregen, viel de puzzel in elkaar. “We konden zo ineens drie veiligheidsproblemen uit de wereld helpen”, zegt Kwanten. “Ten eerste moesten de chauffeurs niet langer met een ladder naar boven. Chauffeurs kunnen voortaan ook hun inspectieronde rond de straddle carrier uitvoeren vanop een verhoogd, beveiligd platform dat goed verlicht is met spots en dus niet langer meer op de begane grond. -Een derde veiligheidsrisico was de weg van de kleedkamers naar de straddle carrier-parking. Die kruiste het verkeer. Met de komst van het nieuwe gebouw hebben we die walkway volledig afgescheiden en op hoogte gelegd, over de truckflow heen. Er is nu geen interactie meer tussen mens en voertuig.”

Unieke pomp- en tankinstallatie

Er werd ook een unieke, ultraveilige pomp- en tankinstallatie ontwikkeld, met 6 tankplaatsen waarvan er 2 ook dienstdoen om de straddle carriers te kuisen en om de banden op te pompen. Ook hier was het devies een strikte scheiding tussen mens en machine en een doorgedreven beveiliging.

“Vroeger hielden we een ‘bandendag’, waarbij de banden van de straddle carriers geïnspecteerd en opgeblazen werden”, vertelt project manager Mathieu Roels. “Als een band ontploft bij het oppompen, kan de stalen velg met een dodelijke kracht wegschieten.

In de nieuwe installatie bouwden we gangen uit beton, met ronde openingen ter hoogte van de banden en deuren die automatisch sluiten van zodra de band aangekoppeld is. Nadat de technieker de gang verlaten heeft en de deur gesloten is, starten de multi inflaters met het oppompen van de banden. Er is ook een vast platform voor het reinigen van de cabines van de straddle carriers, met ingebouwde stofzuigers. “Vroeger gebeurde het kuisen van de buitenkant van de cabines met een soort hijstoestel, nu kunnen de chauffeurs comfortabel vanop een platform rond hun machine lopen om hun ramen te zepen en hun cabine te stofzuigen”, zegt Roels.

Maar het belangrijkste van een tankinstallatie is uiteraard het tanken. De installatie kan zes machines tegelijkertijd bedienen, aan 240 liter diesel per minuut. “Vroeger nam het tanken een kwartiertje in beslag, vaak tijdens de pauze van de chauffeur. Nu klaren we die klus in twee minuutjes”, zegt Roels. Bijzonder is dat het nieuwe systeem voorziet in een automatische back-up indien een van de pompen defect is. Met een innovatief dashboardsysteem is een betere opvolging en planning van de tankbeurten mogelijk, en de installatie bevat een nauwkeurig meetsysteem voor onderhoud, monitoring en foutdetectie. De installatie is uiterst milieuveilig dankzij een degelijke beveiliging tegen lekkages en de stockage van brandstof in dubbelwandige ingecupte tanks.

Een toonbeeld van veiligheid

Met de nieuwe installatie wordt er niet enkel efficiënter getankt op de terminal, er zijn ook veel minder tankbeurten nodig dan vroeger dankzij het duurzame investeringsprogramma van DP World Antwerp. Sinds 2018 vervangt DP World Antwerp zijn klassieke straddle carriers stapsgewijs door hybride exemplaren. Niet alleen stoten deze innovatieve machines minder CO2, fijnstof en stikstof uit, wat een serieuze verbetering voor de luchtkwaliteit betekent, ze verbruiken ook slechts half zoveel fossiele brandstoffen (13 t.o.v. 26 liter diesel) als klassieke machines. Intussen zijn 43 van de 64 straddle carriers op Antwerp Gateway hybrides.

De hele installatie werd uiteindelijk in amper zes maanden gebouwd in samenwerking met Hamer (installatie en tanks), Steyaert-Heene (staalstructuur), studiebureau Vansteelandt (ontwerp en stabiliteit), aannemer Viabuild (fundering, inkuipingen en infrastuctuur) en DSG (voeding en data). “De installatie is ontworpen om later tamelijk eenvoudig aangepast te worden aan voertuigen van een nieuwe generatie”, zegt een trotse Mathieu Roels. “Dit ontwerp kan perfect gekopieerd worden overal ter wereld. Het begint rond te zoemen in het wereldje: ‘Zeg, je moet eens in Antwerpen gaan kijken!’”

Annick De Ridder, Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Stad Antwerpen en Voorzitter raad van bestuur Port of Antwerp:
“Op de geboortedag van de eengemaakte haven, Port of Antwerp-Bruges, schrijft DP World zelf ook geschiedenis. Niet alleen met de inhuldiging van een state-of-the-art hoofdgebouw, maar ook met een regelrechte wereldprimeur. Deze innovatie komt de veiligheid ten goede van zij die dé economische motor van Vlaanderen draaiende houden, onze havenmedewerkers. Het bedrijf schrijft zich als partner in de verduurzaming en als pionier in de innovatie mooi in de ambities van de ééngemaakte haven in.”

 

Dirk Van den Bosch, CEO DP World: 
“Met de realisatie van een nieuw hoofdkantoor op de Antwerp Gateway terminal bestendigen we ons geloof in de duurzame langetermijnverankering van DP World in de haven van Antwerpen. De voltooiing van het gebouw met moderne faciliteiten voor onze havenmedewerkers, inclusief state-of-the-art infrastructuur voor onze straddle carriers, was de eerste fase van ons investeringsplan van 200 miljoen euro. Door verder in te zetten op automatisering, creëren we de zo benodigde extra containercapaciteit op onze terminal en densifiëren we de beschikbare ruimte maximaal tegen 2026.”