DP WORLD VOLTOOIT DERDE FASE VAN ANTWERPS INVESTERINGSPLAN VAN 200 MILJOEN EURO

  • Indienstname van 6 nieuwe Automatische Stapelkranen, 3 nieuwe kadekranen en 9 extra hybride straddle carriers op DP World in Antwerp 
  • Toekomstig CEO Nawaf Abdulla zet de groene capaciteitsuitbreiding op Antwerp Gateway verder met het team
NawafAbdulla44

DP World voegt een nieuwe stapelkraanmodule toe aan zijn terminal in Antwerpen en voltooit de derde fase van een investeringsplan van € 200 miljoen – met als doel zijn klanten snellere en groenere oplossingen te bieden.

De logistieke dienstverlener heeft in Antwerpen het afgelopen jaar 9 nieuwe kranen in gebruik genomen; drie kadekranen om schepen te laden en te lossen, zes automatische stapelkranen, en daarnaast ook 9 hybride straddle carriers (containerliften). Deze nieuwe infrastructuur maakt deel uit van een 6-jarig investeringsplan voor de modernisering, vergroening en uitbreiding van de Antwerp Gateway Terminal aan het Deurganckdok in de Port of Antwerp-Bruges. 

In 2026 zal de logistieke wereldspeler – dankzij deze investeringen – bijna 1 miljoen extra containers kunnen stapelen op dezelfde oppervlakte, daarbij gebruik makend van 100% groene stroom en uitstootverminderende technologie. Klanten die gebruik maken van de faciliteiten van DP World in Antwerpen zullen profiteren van een modernere en veerkrachtigere infrastructuur met meer snelheid en duurzaamheid.

Het groene investerinsgplan van € 200 miljoen euro - ondersteund door de Europese Unie - wordt volgend jaar verdergezet onder leiding van toekomstig CEO Nawaf Abdulla. Tijdens die fase zullen de laatste 2 nieuwe ZPMC kranen vanuit Changxing (China) verscheept worden en aankomen in Antwerpen in de zomer van 2024. Zo komen er in totaal 15 kranen op de DP World-kaai aan het Deurganckdok te stsaan. Daarnaast worden er nog 24 automatische stapelkranen bijgezet, waarvan  8 volgend jaar.  

Deze investeringen volgen na de recente introductie van andere efficiëntie- en veiligheidsverhogende diensten op de terminal, zoals een app voor vrachtwagenchauffeurs en vingerscantechnologie voor het ophalen van containers.

Nood aan extra containercapaciteit

Automatische stapelkranen creëren extra capaciteit omdat ze containers hoger en dichter bij elkaar kunnen stapelen dan klassieke straddle carriers, een voordeel voor terminals in een haven met nijpend capaciteitstekort. Bovendien werken de kranen op 100% groene elektriciteit. Als enige terminal met deze technologie, daarbij gebruik makend van 85% lokaal opgewekte stroom, vormt Antwerp Gateway zo de groenste terminal in de haven van Antwerpen. De combinatie van elektrificatie en de verduurzaming van bedrijfsprocessen maakt dat DP World in Antwerpen haar CO2-uitstoot per containerbeweging kon halveren op amper 8 jaar tijd. Het uiteindelijke doel is om met de hele DP World groep wereldwijd CO2-neutraal te worden tegen 2050. 

Nawaf Abdulla, toekomstige CEO van DP World Antwerp: 

“DP World investeert continu in de meest geavanceerde technologieën en uitrustingen. Als end-to-end logistieke dienstverlener willen we de concurrentiepositie van Antwerp Gateway versterken door de terminal op een duurzame manier om te bouwen en klaar te maken voor de toekomst met extra capaciteit en diensten voor onze klanten. 

 

Klaar voor de toekomst

Nawaf Abdulla wordt aangesteld als nieuwe CEO van DP World in Antwerpen na het pensioen van Dirk Van den Bosch. Hij bekleedde diverse internationale functies binnen de groep en zal de komende jaren de dienstverlening van de terminal in Antwerpen verder uitbouwen op maat van de klant.
 


 

Over DP World in Antwerpen

DP World is de toonaangevende leverancier van slimme end-to-end logistieke oplossingen die handelsstromen over de hele wereld mogelijk maken. Ons uitgebreid portfolio van producten en diensten omvat elke link binnen de toeleveringsketen: van maritieme diensten en inland terminals tot industrieparken en technologiegedreven diensten voor onze klanten.

Ons wereldwijde netwerk van 295 ondernemingen is verspreid over 78 landen in 6 continenten, met grote aanwezigheid in groeiende en mature markten. We integreren duurzaamheid en verantwoordelijk ondernemen in al onze activiteiten en streven naar een positieve bijdrage voor de economie en samenlevingen waarin we leven en werken.

In België baat DP World de Antwerp Gateway terminal met empty depot uit aan het Deurganckdok in de Port of Antwerp-Bruges, alsook de HUPAC railterminal op de rechteroever, met een toegewijd team van zo’n 750 medewerkers. Antwerp Gateway is koploper op het vlak van veiligheid en duurzaamheid en zet sterk in op de modernste technologieën en innovatieve digitale oplossingen.