08
april
2023
|
18:00
Europe/Amsterdam

NIEUWE KADEKRANEN KOMEN AAN OP ANTWERP GATEWAY

DP World Antwerp Gateway verwelkomt drie gigantische containerkranen op haar terminal in de Port of Antwerp-Bruges.

Samenvatting

Drie nieuwe kadekranen zijn aangekomen bij DP World Antwerp Gateway: een nieuwe mijlpaal in het ambitieuze uitbreidings- en moderniseringsplan van de terminal.

Deze nieuwe mijlpaal in DP Worlds uitbreidingsplan van 200 miljoen euro symboliseert de huidige en verwachte groei van de terminal en de vooruitgang in de uitbouw van een veerkrachtige en duurzame dienstverlening.

De kranen, die tot 26 containerrijen breed op een schip kunnen behandelen, werden gebouwd door kranenbouwer ZPMC en versterken het 10-koppige kranenpark van de DP World terminal aan de oostzijde van het Deurganckdok. 

De nieuwe kranen maken deel uit van het investeringsplan van 200 miljoen euro van DP World voor de modernisering, vergroening en capaciteitsuitbreiding van de terminal, opgestart in 2019 en ondersteund door de Europese Commissie. Het uiteindelijke doel is om klanten efficiëntere, veerkrachtigere en duurzamere oplossingen te bieden. 

Dirk Van den Bosch, CEO, DP World Antwerp Gateway: “DP World gelooft sterk in de positie van Antwerpen als wereldhaven en toegangspoort tot Europa. Met ons wereldwijde netwerk en steeds uitbreidende logistieke diensten willen we de concurrentiekracht van de haven versterken als motor van de Belgische economie. 

“Deze kranen stellen ons in staat om onze verwachte volumegroei in de komende jaren te kunnen behandelen. Met elke nieuwe mijlpaal die we bereiken, consolideren we onze plaats in de top van de Europese havens en versterken we onze positie als motor van positieve verandering en economische groei.” 

Jef Lambregts, Expansion Project Manager, DP World Antwerp Gateway: “Sinds de start van ons investeringsprogramma in 2019 namen we al een nieuw operationeel gebouw en twee automatische stapelkraanmodules in gebruik. Naast drie nieuwe kadekranen komen er dit jaar nog eens drie nieuwe automatische modules bij. Volgend jaar verwachten we opnieuw twee kadekranen, om uiteindelijk op een totaal van 15 ‘ship-to-shore’ kranen te eindigen. We investeren continu in de meest geavanceerde equipment om onze capaciteit voor internationale handelsstromen te vergroten.” 

De kranen waren een kleine 3 maanden onderweg per schip vanuit Shanghai. “Het afrollen van 1 kraan van het schip naar de rails op de kaai gebeurt via een speciale loopbrug en neemt zo’n 4 tot 6 uur tijd in beslag. Het lossen van deze gevaartes is een precair werk. Alle omstandigheden zoals weer, zichtbaarheid, wind en waterstand … moeten perfect zijn,” aldus Jef Lambregts. “De hele operatie duurt ongeveer een week. Hierna gaan we de kranen aansluiten op het hoogspanningsnet, de basisbewegingen afregelen en het containerregistratiesysteem installeren om de kranen tegen de zomer in gebruik te kunnen nemen.” 

Met het kranenpark kunnen de grootste containerschepen ter wereld tegelijkertijd behandeld worden, die tot 24.000 containers (TEU) kunnen vervoeren. De nieuwste kranen kunnen tot 26 containerrijen breed op een schip behandelen, 1 rij meer dan op de huidige generatie containerreuzen. 

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Port of Antwerp-Bruges is de economische motor van Vlaanderen. Die motor blijft draaien dankzij de stevige investeringen die bedrijven zoals DP World doen. Deze drie gigantische containerkranen op de terminal van Antwerp Gateway illustreren mooi de groei van de terminal… Tegelijkertijd horen deze containerkranen, groot als ze zijn, ook mooi bij de wereldhaven die we zijn!”