13
januari
2023
|
15:11
Europe/Amsterdam

DP WORLD STEUNT WATERRIJKE NATUURGEBIEDEN MET NATUURPUNT

Samenvatting

In Antwerpen gaat DP World een nieuwe samenwerking met Natuurpunt aan om waterrijke natuurgebieden te ondersteunen. De terminaluitbater doneert 24.000 euro op 2 jaar tijd ten voordele van het onderhoud van slik- en schorregebieden in de buurt van de Antwerp Gateway terminal.

FB_partnerschap-met-Natuurpunt-en-DP-World_01 kopiëren

Water, een levensader voor DP World

Met zijn havens, terminals en maritieme diensten vormt water een cruciale basis voor de activiteiten van DP World. Het verbeteren en beschermen van oceanen staat dan ook vooraan in de duurzaamheidsstrategie van de logistieke wereldspeler. Wereldwijd heeft DP World verschillende partnerschappen om oceanen te beschermen, ecosystemen te herstellen, kusten op te ruimen, watervoorzieningen te verbeteren en educatieve programma’s uit te werken.

Partnerschap met Natuurpunt

In Antwerpen gaat DP World een nieuw 2-jarig partnerschap aan met Natuurpunt, een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. DP World doneert respectievelijk 11.000 en 13.000 doneren om waterrijke natuurgebieden in de haven te onderhouden, verbeteren en herstellen. De eerste bijdrage werd gebruikt voor het herstellen van een tractor die ingezet wordt voor natuuronderhoudswerken in de slik- en schorregebieden.

Waterrijke natuurgebieden

Slik- en schorregebied als het “Galgeschoor” en “Groot Buitenschoor” situeren zich nabij de Antwerp Gateway terminal aan de Schelde, de levensader voor de haven van Antwerpen. Het zijn unieke ecosystemen met slikken en schorren die specifieke soorten fauna en flora herbergen, aangepast aan de getijdewerking en de extreme omstandigheden. Deze biotopen herbergen zeldzame en typische zoutminnende flora, naast zeldzame rietvogels als baardmannetje, kleine karekiet en bosrietzanger. De reservaten zijn vaak vervuild door industrieel plastic afval. Medewerkers van DP World en hun families werkten de voorbije jaren mee aan opruimacties in het reservaat.

Deze natuurgebieden zijn van onschatbare waarde voor de biodiversiteit en komen de natuur, het klimaat en de mens ten goede. Ze vormen ook een belangrijke bescherming tegen overstromingen en zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen klimaatverandering in Vlaanderen.

Door de gezondheid van de oceaan te verbeteren en waardevolle waterrijke natuurgebieden te ondersteunen leggen we een belangrijke basis voor verbeterde economische groei, betere levensomstandigheden voor huidige en toekomstige generaties, en weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Dirk Van den Bosch, CEO DP World

Samen met het Havenbedrijf en bedrijven als DP World zorgen we ervoor dat de haven meer is dan een economische wereldspeler. Door het beschermen en gepast beheren van de aanwezige natuur dragen we bij aan het behoud van de levensnoodzakelijke biodiversiteit en zorgen we voor het welzijn van de medewerkers in de haven. We willen DP World bedanken voor hun bijdrage en hopen dat ze een voorbeeld is voor andere bedrijven in de Haven.

Willy Ibens, Natuurpunt Antwerp-North